Vreau sa construiesc. Ce trebuie sa stiu pentru a avea o cladire cat mai eficienta ?

Standardele impuse cladirilor noi nu se mai limiteaza doar la arhitectura ci si la cat de “economice” vor fi si ce “amprenta de carbon” au.

Inca in stadiul de proiectare este necesar sa se tina cont de consumul si tipul de energie consumat de o cladire. De aceea, in aprobarea planurilor arhitecturale este solicitat de multe ori si Certificatul Energetic care este de altfel obligatoriu in momentul receptionarii cladirii.

De ce este important ca o cladire sa fie economica ?
In primul rand pentru ca pretul energiei conventionale nu are de gand sa scada iar in urmatorii 10 ani, probabil, nici pretul energiei neconventionale nu va scadea foarte tare.
In al doilea rand, pentru a-i creste valoarea. Poti vinde sau inchiria mai bine si mai repede o locuinta care nu genereaza cheltuieli majore.
Nu in ultimul rand, legislatia in viitor va fi tot mai stricta in acest domeniu astfel incat, proiectand acum o cladire economica, scapi de eventuale investitii ulterioare ce ar putea fi impuse prin lege.

Cat de mult trebuie sa investesti pentru a avea o cladire cat mai economica ?
Adevarul este ca randamentul materialelor nu este proportional cu costul implicat. Un perete cu o grosime de 1 metru nu protejeaza de 2 ori mai bine decat unul cu o grosime de 50 de cm. Importanta este izolatia, materialul folosit si, de ce nu pozitionarea cladirii.

Pot sa am o casa “verde” ?
O casa verde presupune un impact cat mai mic asupra mediului atat din punct de vedere al constructiei, materialelor de constructii cat si a energiei utilizate pentru functionarea acesteia.
In momentul de fata nu este foarte simplu sa construiesti o cladire “verde”. Acest lucru ar implica folosirea unor materiale de constructie speciale, a energiei regenerabile sau a energiilor foarte ieftine pentru climatizare, iluminat si obtinerea apei calde. Nu in ultimul rand, o casa verde are o arhitectura special gandita pentru a folosi la maxim avantajele naturale ale locului in care este construita.
Imposibil de realizat ? Cu siguranta nu insa mai important este de a incerca sa minimizam efectul pe care viitoarea locuinta il va avea asupra mediului. Si asupra bugetului tau.

Daca vrei sa construiesti o casa sau o cladire de birouri si vrei sa stii mai multe despre eficienta energetica a cladirilor, scrie-ne la ce@avizareenergetica.ro sau suna la 021.305.41.17 sau la 0372.15.44.11 (Vodafone – tarif normal)