Cum pot imbunatati performantele energetice ale cladirii mele ?

Principalul rol al Certificatului Energetic este de a indica daca o cladire are nevoie sau nu de imbunatatiri pentru a deveni mai “economica”. Cu alte cuvinte, daca are nevoie si in ce masura, de Reabilitare Termica.

De altfel, orice Certificat emis trebuie sa contina “masuri recomandate” – partea cea mai importanta din punct de vedere al proprietarului sau viitorului proprietar.

Cu cat o locuinta se afla intr-o clasa energetica mai joasa, cu atat, lucrarile de reabilitare termica ar trebui sa aiba loc mai urgent si cu o amploare mai mare. Trebuie insa puse mereu in balanta cheltuielile si beneficiile prin prisma economiilor generate.

Cum cresterea pretului energiei este o certitudine, randamentul lucrarilor de reabilitare devine tot mai mare.

Cele mai eficiente metode de imbunatatire a performantei energetice din punct de vedere cost versus beneficii ar fi:

  • – termoizolarea peretilor exteriori
  • – folosirea geamurilor termopan
  • – termoizolarea acoperisului sau a terasei
  • – optimizarea iluminatului interior si folosirea pe cat posibil a luminii naturale
  • – optimizarea incalzirii apei calde
  • – optimizarea sistemului de incalzire si racire
  • – folosirea pe cat posibil a resurselor regenerabile

Sunt insa si metode care nu tin de materiale sau lucrari de constructie ci mai degraba de imaginatie. De exemplu, plantarea unei bariere de copaci poate creste gradul de protejare a unei case in fata vanturilor reci din mijlocul iernii sau a soarelui puternic in miez de vara. Captarea si folosirea apei de ploaie poate reduce consumul de apa menajera.

Pentru idei si solutii de reabilitare termica, ne puteti contacta prin email la ce@avizareenergetica.ro sau suna la 021.305.41.17 sau la 0372.15.44.11 (Vodafone – tarif normal)