Care sunt clasele de Performanta Energetice ale unei Cladiri ?

Probabil ca sunteti deja familiar cu notiunea de “Clase Energetice”. Le puteti vedea pe orice frigider, masina de spalat sau alte aparate electrocasnice. La fel ca si acestea, o cladire se poate incadra intr-o clasa energetica sau alta, in functie de “performantele” sale.

 

Cu alte cuvinte, clasa energetica este o “nota” data cladirii in functie de capacitatea acesteia de a economisi energie.

Cele 7 “Note” sunt de la A la G insa fiecare clasa are in spate un punctaj de la 1 la 100 stabilit in functie de multi parametrii.
Piramida eficienta web 300px
Cum se stabilesc clasele?
La stabilirea clasei energetice sunt luate in calcul cele mai diverse criterii: grosimea peretilor, tipul de zidarie, tipul de acoperis, starea subsolului, starea coloanelor de incalzire, performanta sistemului de incalzire sau de aerisire. Toate aceste informatii se obtin prin cercetarea la fata locului de catre auditorul autorizat, din documentele specifice sau, in lipsa acestora, din informatiile provenite de la proprietar sau prin masuratori specifice.

Clasa energetica A presupune un consum de mai putin de 125 kwh/m2/an, energie consumata pentru asigurarea conditiilor optime – temperatura, iluminat, apa calda. La polul opus, clasa energetica G presupune un consum de peste 820 Kwh/m2/an.

Majoritatea cladirilor din Romania se incadreaza in acest moment in clasa C sau D. Nici chiar cladirile noi, cele mai multe din ele, nu intra in clasa A, decat daca au fost special proiectate si construite in acest sens. Ideal, in acest moment, este de a duce o cladire in clasa B sau C iar masuri urgente ar trebui luate pentru cladirile din clasa E, F sau G.

Totusi, prin masuri specifice, performanta energetica a unei cladiri se poate imbunatatii substantial. Acest lucru se traduce simplu: prin reducerea cheltuielilor, mai ales in sezoanele cu temperaturi extreme si un confort sporit. Pentru ca, nu-i asa, nu vrem neaparat sa stam cu manusi si fular in fata televizorului in miez de iarna sau cu punga de gheata in brate in miez de vara!